Президент и вицепремиери участваха в церемонията по издигане на флага на ЕС 

11:58, 09 май 17 25 313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева участва в тържествената церемония по издигане на флага на Европейския съюз пред парадния вход на Администрацията на президента. На церемонията присъстваха президентът Румен Радев, председателят на Народното събрание Димитър Главчев, вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, министър Лиляна Павлова, столичният кмет Йорданка Фандъкова, дипломати. 

 

Политици, общински съветници и признателни граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на Назнайния войн. След това множеството от хора се отправи и пред паметника на Съветската армия. Под звуците на "Ставай страна огромная" беше развят руския флаг. Признателни българи и представители на БСП също поднесоха венци и цветя на освободителите.  

На днешния ден отдаваме почит на зажиналите за победата над хитлеристка Германия и на всички политици в европейската история, които в тъмните времена след Втората световна война проявиха визионерско мислене и наложиха идеите си за обединение. Без тях и лидерството, което проявиха, държавите от съвременния Европейски съюз не бихме постигнали икономическите и социалните достижения, които често приемаме за даденост в настоящето.

 

Пет години след приключването на военните действия от Втората световна война, на 9 май 1950 г., Робер Шуман, тогава френски външен министър, споделя идеята си за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която да направи войната между европейските народи немислима. Историческата „Декларация на Шуман“ предлага създаването на една наднационална европейска институция и само година след неговата реч в Париж е подписан договорът за създаване на подобна институционална форма на сътрудничество - Европейската общност за въглища  стомана (ЕОВС). Тази първа стъпка към обединение на доскорошните съперници на континента и политическите лидери на следвоенна Европа се смята за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама