"Ислямска държава“ обезглави служител на руското разузнаване

14:09, 09 май 17 / Свят 25 222 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Джихадисти от „Ислямска държава“ (ИД) са обезглавили човек, за когото твърдят, че е служител на руското разузнаване.

Това става известно от кървав пропаганден видеоклип, огласен днес, за да съвпадне с тържествата на Русия за Деня на победата, информира БГНЕС.

Продължителният видеоклип повтаря формата, използвана при предишните екзекуции на заложници, включително на Джеймс Фоли и Дейвид Хайнис, показващи затворник, идентифициран като Евгений Петренко, който прави "признания" под натиск.

Той бе показан облечен в черен гащиризон и говорещ с екстремисти в затвора, преди да коленичи в пустинята и да принуди други руски агенти да се предадат.

"Този идиот вярваше в обещанията на неговата държава да не го изоставят, ако бъде заловен," каза Петренко, преди да бъде обезглавен от рускоезичен екстремист на ИД.

От записа излиза, че руснакът признава, че се е опитал да проникне в джихадистки групи в Кавказ, Турция и Сирия, където се е свързал с чеченския екстремист Омар ал-Шишани, който след това беше убит в американска въздушна атака.

Видеозаписът беше разпространен от пропагандисткото крило на ИД „Ал Фурат“. Освен самата екзекуция той съдържа и кадри от руски бомбардировки в Сирия.

От ИД определят Петренко като полковник от Федералната служба за сигурност (ФСС) в предишно видео, разпространено през септември, в което джихадистите заплашиха да екзекутират затворника като „послание към президента на Русия и нейния народ“.

Анализатори коментират, че ислямистката групировка все повече се насочва към извършването на международни терористични атаки като начин да запази престижа си пред лицето на военни поражения в контролираните доскоро от нея територии.

Пропагандни списания на ИД публикуваха подробни инструкции за извършване на терористични атаки, използвайки камиони, коли, ножове, огнестрелни оръжия и бомби.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама