Клавирно трио от Румъния се представя днес на сцената в Добрич

14:46, 09 май 17 25 425 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Добрич започна Седмицата на камерната музика с международно участие „ Константин Илиев“. Събитието се организира от Община Добрич и музикална къща „Катлин“. Седмицата бе открита официално от кмета Йордан Йорданов. Почитателите на класическата музика имаха възможност да се насладят на виртуозните изпълнения на проф. Ангел Станков - цигулка и проф. Ростислав Йовчев – пиано. Изключителните български музиканти изпълниха три сонати на Лудвиг Ван Бетовен. Изпълненията бяха посветени на 190 години от кончината на композитора. С невероятното си майсторство проф. Станков и проф. Йовчев завладяха изисканата добричка публика и дадоха заявка за още срещи с нея.

Седмицата на камерната музика продължават тази вечер от 19. 00 часа с изпълнение на Клавирно трио от Университет по изкуствата „Джордже Енеску“ - Яш, Румъния.

Дойна Григоре – пиано, изнася многобройни концерти в родната си страна и по света. Осъществява записи за родни и чужди медии, издава СD. През 2010 и 2012 г. изнася рецитали като камерна двойка с цигуларя  Шербан Лупу, в залите на  филхармониите в  Яш и Сучава, като част от  Международния фестивал на изкуствата. През 2012 г.  представя на публиката в Германия творби на съвременни румънски композитори. Дойна Григоре  се изявява като солист в Румъния, Италия, Швейцария, Унгария.

Елена Ованеску – цигулка, от 1991 г. е доцент в Университета по изкуства „Джордже Енеску“ в Яш. Освен като цигулар, тя се изявява и като виолист. Нейната богата творческа дейност се проявява като солист и камерен музикант в Румъния, Молдова, Тунис. Член е на авторитетни жури в Румъния и Италия (Неапол), член на редица международни културни асоциации и участник в научни конференции с интересни доклади по въпросите на културния обмен и цигулковата педагогика.

Себастиан Въртосу – виолончело, е основател и дългогодишен член на струнния квартет „Гаудеамос“ , с който осъществява концертни турнета освен в родната си страна, но и в Европа, Япония и Русия. С този състав  е лауреат на престижни международни награди. От 2014 г. Себастиан Въртосу е редовен професор по виолончело, камерна музика и барокова музика в Университета по изкуства „Джордже Енеску“, Яш. Автор е на сериозни научни трудове - „Струнните квартети на Димитри Шостакович“, „Интонационната техника при свирене в струнен квартет“, „Транскрипции и оркестрации“ и др.

Всички концерти са в Огледална зала „Нели Божкова“ с начален час 19.00 ч. Входът е свободен. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама