Пловдив се включи в шествието на „Безсмъртния полк“

15:54, 09 май 17 25 552 Шрифт:
Автор:

Стотици пловдивчани днес отбелязаха 72-годишнината от края на втората световна война. Пловдивският владика Николай отслужи рано сутринта литургия в новия храм "Св.Николай Миликийски Чудотворец".  Близо 100 души се включиха в парада на Безсмъртния полк. Много от тях носиха снимки на свои предци, участвали във Втората световна война. Шествието тръгна от Градския дом на културата "Борис Христов".

Безсмъртен полк е обществена акция, която се провежда както в Русия, така и в други държави. В Деня на Победата – 9 май – участниците в акцията преминават по улиците на градовете с специални ленти и портрети на своите предци, които са участвали във Великата Отечествена война. Пловдив е един от 38-те български града, който се включи в шествието. Около 100 души –много от тях наследници на участници във войната почетоха паметта на загиналите си предци.

Един от участниците във войната е и 93-годишният Георги Янакев. Последно той е участвал във битката при Драва. В битката при Драва България се изправя срещу своя доскорошен съюзник Германия. "Всички си спомням, беше страшно. Пишех в писмата до родните само, че съм жив. Около мен навсякъде имаше смърт. А в нашите глави беше само свободата", разказа Янакев.

Шествието, което беше водено от 10-тина рокери, продължи до паметника на Альоша в общоградското поклонение по повод Деня на победата.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама