Русенският университет и Английската гимназия подписаха споразумение за сътрудничество в Деня на Европа

16:09, 09 май 17 25 840 Шрифт:
Автор:

Днес на тържествена церемония бе официално подписано споразумение за партньорство между Русенски университет, чрез катедра „Европеистика и международни отношения“ и БРИЕ (Българо-Румънски Интеруниверситетски Европа Център), и Английска гимназия „Гео Милев“. От страна на университета подпис положи проф.д-р Юлияна Попова, зам.-ректор по евроинтеграция и международно сътрудничество, и Адриана Митова, директор на ПАГ "Гео Милев". 

Сред целите на споразумението е кариерното развитие, ориентиране и подпомагане на реализацията на учениците от гимназията и студентите, чрез съветничество, стажантски програми и др. 

Споразумението е логично продължение на дългогодишното сътрудничество между университета и средното училище, което включва множество съвместни инициативи и проекти, а наред с това много от възпитаниците на училището са продължили своето обучение в Университета, коментира проф. Попова. Адриана Митова заяви, че през тази година се е зародила идеята сътрудничеството да бъде официализирано и разширено в рамките на програма, която да обедини усилията на учители, университетски преподаватели, ученици и студенти. 

Директорът на Българо-румънския университетски Европа-център (БРИЕ) доц.д-р Мими Корнажева коментира, че денят 9 май не е избран случайно - на този ден се отбелязва Деня на Европа, заедно с 10 години от членството на България в Европейския съюз. Тя направи кратка ретроспекция и на приноса на Русенския университет в европейската интеграция на страната - през 1993 в учебното заведение е открита първата в България програма по Европеистика, през 1999 г. след реформата във висшето образование се разкрива и бакалавърската степен по Европеистика, през 2002 г. е разкрита и магистърската програма за международни студенти към БРИЕ, където и в момента се обучават студенти от няколко държави. След реформите в Европейския съюз през 2009 г. с Лисабонския договор пък са въведени две нови програми, засягащи общите вътрешни политики на ЕС и стратегията за по-силна външна политика - съответно "Европеистика и Глобалистика", и "Европеистика и многостепенно управление". 

В рамките на програмата бе проведена и лекция на английски език под надслов "Да поговорим за Европа", водена от доц.д-р Корнажева, в която се включиха ученици от Английската гимназия, български и чуждестранни студенти от Китай, Камерун, Украйна, Гърция. По-късно студенти от университета изнесоха презентации за гимназистите, а срещата завърши с дискусия и обмяна на идеи и контакти. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама