Приемат заявки за националната награда "Христо Г.Данов", връчва се в Пловдив

17:30, 09 май 17 / Култура 25 391 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пресцентърът на Министерството на културата напомня, че крайният срок за подаване на заявки за участие в обявения от Министерство на културата и Община Пловдив конкурс за ежегодната награда "Христо Г. Данов" е до 11 май, четвъртък, включително.

Националната награда за принос в българската книжовна култура на името на патриарха на българското книгоиздаване – Хр. Г. Данов, е учредена през 1999 г. от Министерството на културата, от тогавашния Национален център за книгата и община Пловдив във връзка с провеждането на “Европейски месец на културата”. Както в професионалните среди, така и сред цялата културна общественост с годините престижното отличие придоби авторитет на най-значимата държавна награда в тази така важна сфера.

Националната награда "Христо Г. Данов" e насочена към целия творчески потенциал, свързан със създаването и популяризирането на книгата в нейния традиционен и електронен вариант. Неин обект са всички жанрове в областта на литературата – художествена литература, хуманитаристика, литература за деца, електронно издаване и нови технологии.По традиция, официалната церемония по връчване на Националната награда за принос в българската книжовна култура на името на патриарха на българското книгоиздаване се провежда всяка година през месец юни в къщата музей „Хр. Г. Данов” в Стария Пловдив, в рамките на инициатива „Пловдив чете”. Наградата представлява малка пластика, диплом и парична сума.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама