Потенциално опасните язовири в Разградско са в добро състояние

17:34, 09 май 17 25 418 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Приключи проверката на техническото и експлоатационно състояние на язовирите и водоемите на територията на област Разград, съобщават от областната администрация. Тя е извършена в  периода от 24 април до 2 май от междуведомствена комисия, назначена със заповед на областния управител. В състава на комисията са били включени експерти от Държавната агенция по метеорологичен и технически надзор, Басейнова дирекция „Дунавски район“, „Напоителни системи“ ЕАД – Клон Долен Дунав,  Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, представители на областната и общинските администрации.

Проверени са общо 30 язовира и водоеми. От областната администрация уточняват, че до тази година се проверявали само потенциално опасните язовири, които в региона са десет на брой, но с промяната в Закона за водите, вече проверки се правят на всички водоеми на територията на областта.

Проверките показват, че още, че стените на по-голямата част от непроверяваните до тази година язовири и водоеми, са обрасли с дървета и храстовидна растителност. С неустановена собственост са стените на яз. Исперих и яз. Крояч, като срокът за изясняване собствеността на язовирните стени е до 30 септември.

 Констатирана е техническа неизправност на стените на яз. Юпер и яз. Бисерци, поради което са дадени предписания за източването им до 30 юли..

Изпълнението на предписанията ще се контролира от Държавната агенция по метеорологичен и технически надзор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама