94-годишен ветеран отпразнува Деня на победата в Айтос

18:20, 09 май 17 25 408 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Айтозлии отбелязаха тържествено 72-ата годишнина от Девети май 1945 г. пред паметната плоча на загиналите във войните местни воини, съобщиха от местнатаОбщина. На тържеството за Деня на победата тази година можа да присъства само 94-годишният Злати Златев - единственият айтоски ветеран от войните, който се радва на добро здраве. Останалите четирима местни герои, на по 95 и повече години, посрещнаха празника вкъщи.

Кметът Васил Едрев и началникът на Военен клуб - Айтос Иван Иларев, който е и председател на Съюза на ветераните, посетиха старите войни в домовете им, за да ги поздравят лично и да им поднесат подаръци за празника.

Пред паметната плоча в градинката пред Общината Иван Иларев поднесе поздравите на Айтос към руските гости и ветераните и припомни, че България също даде свои свидни жертви във втората фаза на войната за победата над Хитлеристка Германия.

Голямата изненада за 9 май в Айтос тази година беше присъствието на руски граждани, живеещи в Бургас, които доведоха и две очарователни 6-годишни момиченца от Русия - Маргарита и Алена. Облечени специално за случая с дрехи в цветовете на руското знаме, двете гласовитки поздравиха присъстващите с песни. Най-малката участничка в тържеството беше Янита, на 2 години и 2 месеца, чийто прадядо Стефан Пенев Костадинов е един от айтоските участници във Втората световна война. 

Руснаците закичиха с „Георгиевска лента“ - символичен знак за Деня на победата, първо айтоския ветеран Злати Златев, а след това и всички присъстващи.   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама