Бивш депутат е обвинен в длъжностно присвояване

18:26, 09 май 17 25 703 Шрифт:
Автор: Тодор Беленски

Специализирано звено „Антикорупция“ предяви обвинение в присвояване на бившия народен представител от предишния парламент от Реформаторския блок Гроздан Караджов, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение

Той е призован по сигнал на "Теленор България" за периода, когато дружеството още не е закупило Глобул, като сделката е от 2014 година.

В сигнала е посочен, че новото ръководство на „Теленор България“ ЕАД е извършило вътрешен одит и собствено разследване, при което са установили 21 компании, издали фактури към „Глобул“ за предполагаеми фиктивно извършени доставки на стоки и услуги на обща стойност 48 млн. лева. В сигнала са посочени всички 21 компании, както и лицата, свързани с тях, за които са установени съмнителни сделки.

В хода на извършения вътрешен одит от „Теленор България“ ЕАД е изготвен доклад, представен на прокуратурата, в който подробно са описани множество договори за консултантски и маркетингови услуги, договори за доставяне на софтуер и лицензии за него, договори за използване на интернет честоти, сключени преди „Теленор“ да придобие „Глобул“.

При вътрешния одит е установено, че описаните в договорите доставки не са били заявени за необходими от съответните технически отдели, не са били доставени, инсталирани и поддържани и изброените доставчици според тях не са имали капацитет да доставят активите.

От специализираното звено "Антикорупция" към Софийска градска прокуратура са събрани доказателства, че в периоза 2011-2012 година Гроздан Караджов, като от името на частната си фирма е сключил три договора с Глобул на стойност 5 милиона 545 660 хиляди.

Трите договора са описани подробно в съобщението на прокуратурата. Единият от тях е сключен на 14.03.2011 г.  и е на стойност 2 133 689,26 лева. Този договор е за  Предоставяне от Доставчика на Клиента на правото на ползване на честотна лента, заедно с услуги за техническо обслужване” за сумата от 2 133 689,26 лева.

Следващият е от 01.09.2011 г. с предмет: „Предоставяне от Доставчика на Клиента на Софтуер INR тяло и лицензи INR модули” за сумата от 1 421 282,11 лева.

Третият договор, цитиран от прокуратурата е с дата  02.03.2012 г. и с предмет: „Предоставяне от Доставчика на Клиента на честотна лента” за сумата от 1 990 689,14 лева.

Предявено му е обвинение за длъжностно присвояване като Караджов според прокуратурата действа като помагач.

Той е с наложена мярка подписка. От прокуратурата са направили необходимото да призоват и гръцките граждани, управлявали Глобул в посочения период, за да бъдат прилечени като обвиняеми. Разследването продължава. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама