Чили даде старт на конструирането на най-големия оптичен телескоп в света

04:59, 27 май 17 / Любопитно 25 316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Чили започна изграждането на най-големия оптичен телескоп в света, съобщиха от пресцентъра на чилийския президент Мишел Бачелет, цитиран от БГНЕС. 

Апаратът за изследване на екзопланетите, намиращи се в Слънчевата система, дори получи названието EELT – „Европейски екстремно голям телескоп”.

Проектът на стойност 1 млрд. евро ще бъде оборудван с пет сегментирани огледала. Най-голямото от тях ще бъде с диаметър на блендата 39, 5 метра и ще се състои от близо 800 шестоъгълни „огледалца” с 1,4 м. диаметъра всяко. От Европейската южна обсерватория, която финансира изграждането на конструкцията стана ясно и, че целият телескоп ще тежи цели 5 000 тона, от които три хиляди ще бъдат подвижни части.

Смята се, че конструкцията ще бъде готова до 2024 година и ще бъде разположена в пустинята Атакама, където в момента се намира и Атакамският голям радиотелескоп (ALMA).

Интересен факт е, че НАСА използва терена за проба на техника за бъдещи мисии на Марс, тъй като Атакама е на 15 милиона години и притежава терен, сходен на марсианския. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама