Пианистката Дора Делийска ще изпълни "Различният валс" в плевенския театър

16:23, 27 май 17 25 406 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Концерт на пианистката Дора Делийска ще се проведе тази вечер на сцената на Драматично-кукления театър "Иван Радоев" в Плевен, съобщиха организаторите. Родената в Плевен музикантка, която от 17 години живее във Виена, ще изпълни програмата "Различният валс". С нея тя ще представи повече от лицата на познатия ни виенски валс, в който размер 3/4 провокиращо ще се редува с 2/4. 

Друго различно в концерта ще бъде и разположението на публиката, която вместо в залата, а ще бъде разположена на самата сцена, като по този начин публиката ще има възможността да изживее събитието по особено близък начин и да се почувства специална . 

Друго, което ще направи изпълненията на пианистката уникални, е звученето на 42-годишния роял  „Империал“ на „Бьозендорфер", който бе реставриран специално за концерта от един от най-добрите специалисти-акордьори Сибрен ван Хох, пристигнал в България по покана на Делийска. 

От създаването си през 1828 г. фирмата„Бьозендорфер“ е произвела само 50 000 пиана, едно от които е в плевенския театър. 

Роялът е изработен  изцяло ръчно-от механиката до дървените детайли, което го прави уникат, обясни пред журналисти Сибрен ван Хок. 

От своя страна  Дора Делийска сподели, че има амбицията да  организира  фестивал на клавирното изкуство, който да се провежда всяка година в Плевен и вероятно ще започне през следващата 2018 година. 
 Във Виена младата пианистка е свирила на едни от най-елитните музикални сцени като „Музикферайн“и „Концертхаус“. Има издадени 9 компакдиска. 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама