Дипломатическо напрежение между Вашингтон и Анкара заради охранителите на Ердоган

03:28, 16 юни 17 / Свят 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът на Турция Реджеп Ердоган обеща да даде подобаващ отговор на Съединените щати заради заповедите за арест за неговите охранители.Това заяви турският лидер по време на реч в президентския дворец в Анкара.

"Аз бях в САЩ, поддръжници на ПКК (Кюрдската работническа партия) и ФЕТО (организацията на Фетхулах Гюлен), прави акция на 40-50 метра от мястото, където бях”, каза той. „Американската полиция не предприе никакви действия . И ако това се случи в Турция, можете да си представите какво щеше да се случи? ".

Ердоган подчерта, че от сега нататък, "Турция ще се бори срещу решението на властите в САЩ с " политически и правни средства". "Вчера арестуваха двама турски граждани, за 12 от моите охранители са издадени заповеди за арест. Какъв е въобще този закон? Ако не им разрешават да ме пазят Съединените щати, то защо да идват с мен?", каза той.

На 16 май пред резиденцията на турския посланик в САЩ, в която по това време е Ердоган, се сблъскаха поддръжници и противници на сегашните власти в Анкара. В резултат на това пострадаха девет души, двама от тях бяха сериозно ранени. Вашингтонската полиция съобщи намерението си да повдигне обвинения срещу охранителите на Ердоган, участвали в сблъсъците.

Представители на посолството в Съединените щати твърдят, че сблъсъците пред резиденцията на посланика във Вашингтон е предизвикана от членове на забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК).

Държавният департамент изрази сериозна загриженост за този инцидент. На 17 май турският посланик в САЩ Сердар Кълъч бе извикан на среща със заместник-държавния секретар на САЩ Томас Шанън, а на 22 май американският посланик в Турция Джон Бас - в турското външно министерство.

Сега се съобщава, че американският посланик в Анкара отново е извикан в МВнР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама