В Пловдив връчват Наградите „Христо Г. Данов”

08:01, 16 юни 17 / Култура 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На официална церемония днес от 17 ч. в дома на Патриарха на българското книгоиздаване Христо Г. Данов в Пловдив, Стария град, в рамките на ежегодната инициатива „Пловдив чете“ ще бъде връчена Националната награда „Христо Г. Данов” 2017 година. Престижната награда се присъжда ежегодно за принос в националната книжовна култура през едногодишния период от последното й връчване.

Насочена е към всички творци, свързани със създаването и популяризирането на книгата – автори, преводачи, издатели, художници, критици, библиотечни дейци, книгоразпространители. Неин обект са всички жанрове в областта на литературата – художествена литература, хуманитаристика, литература за деца, електронно издаване и нови технологии. Номинираните и наградените се определят на конкурсен принцип от жури, определено със заповед на министъра на културата. Наградата представлява малка пластика, диплом и парична сума. Носителят на наградата за цялостен принос в националната книжовна култура се определя от Министъра на културата.

Националната награда “Христо Г. Данов” за принос в българската книжовна култура е учредена през 1999 г. от Министерството на културата, Национален център за книгата и община Пловдив във връзка с провеждането на “Европейски месец на културата”. Oтличията по традиция се връчват на тържествена церемония в Стария Пловдив в къщата музей на Хр. Г. Данов.

 Журито, състоящо се от представители на организаторите – Министерство на културата и Община Пловдив, както и от специалисти в областта на книгата и литературата, ще избере най-добрите сред номинираните през тази година на последното си заседание в дома музей „Христо Г. Данов“, непосредствено преди самата церемония на 16 юни 2017 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама