Акад. Воденичаров: Срещата Борисов – Заев трябва да отвори врата на Македония към ЕС и НАТО

12:05, 16 юни 17 / Политика 25 324 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През последните месеци в България бяхме много тревожни от това напрежение, което беше в Македония. Добре, че нещата вече влизат в нормалните релси, добре, че Европейският съюз и НАТО вече протягат ръка към Македония – това е един много добър знак.

Това каза в интервю за БГНЕС акад. Стефан Воденичаров , директор на Института по металолеене и бивш председател на БАН по повод предстоящата среща в София на премиерите на България Бойко Борисов и на Македония Зоран Заев.

„Първото, което си мисля, че може би ще бъде, е каква ще бъде подкрепата на България като бъдещ председател на Съвета на ЕС във връзките за укрепване на пътя Македония да стане също член на ЕС. Друго нещо - многото натрупани въпроси, които все се обещават от 20-ина години, че ще бъдат решени. Така е с транспортните връзки, въпросите за едно по-добро интегриране на двете икономики – българската и македонската, след като ние в много области се допълваме“, каза акад. Воденичаров. Подпомагане на научните връзки също е обект на предстоящата двустранна среща на най-високо ниво, твърди академикът и добави, че вече пет години двете академии работят много добре заедно. „За съжаление ще кажа, че и двете правителства не подпомагат това сътрудничество. И двете академии имат в момента финансови проблеми и през тази година за съжаление поради финансови ограничения на двете страни ще бъде намален и броят на темите, които ще развиват. А те вървяха много добре, бяха подготвени над 40 теми. Доколкото съм информиран, в момента ще останат някъде 21-22 теми. Връзките между учените на двете страни са много важни“, каза акад. Воденичаров, като подчерта, че досега са достигнати много добри резултати . „Учените успяха лека полека да отхвърлят натрупани препятствия, които бяха пренесени отвънка в отношенията между двете страни“, добави той.

Какви могат да бъдат перспективите за двете страни, които двамата политици биха могли да очертаят? Акад. Воденичаров свърза с ж.п. линията между България и Македония, за която все се говори, че ще я направят и ще се изгражда. Въпросът с шосейните връзки също. Според него има възможност да се изработи общ модел в енергопреносните системи, които много отдавна са говорени. Може да се помогне и обмяната на студенти да става по-лесно, подчерта той. „Това са все неща, които трябва по един или друг начин да бъдат преодолени, и то много скоро, защото времето натрупа много неща, а всичко се развива изключително динамично“, заяви ученият и общественик. .

„Като знаем, че имаме общи корени и сме си най-близки, не е хубаво да има такива прегради“, категоричен е той. „Смятам, че във всичко, което е трябвало да бъде направено между двете страни, България винаги е била добронамерена и е протягала ръка. Очакваме най-после този договор за добросъседство да бъде подписан от двете страни, да се успокоят тези дипломатически совалки, които до този момент са безплодни, и да се отвори вратата за приемането на Македония в ЕС и НАТО“, каза акад. Воденичаров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама