По-малко чиновници, повече интернет: Свидетелството за съдимост на хартия отпада

14:00, 16 юни 17 / Политика 25 350 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Много ми се иска свидетелството за съдимост да отпадне, защото това би могло при отворения регистър да се проверява от всеки. Това каза премиерът Бойко Борисов след работната среща в Министерски съвет за намаляване на административната тежест и облекчаване на режимите за работа с гражданите, предаде БГНЕС.

Борисов се съгласи, че ще се загубят приходи от такси, но добави, че бюджетът може да си го позволи. „Но 26 милиона човекочаса се губят за ваденето на удостоверения в държавата и ако се сметнат таксите, които общините и държавата получава на фона на огромната загуба в бизнеса или в нервите и в усещането, ако щете на гражданите, мисля, че ще съумеем да ги поемем като бюджет”, заяви Борисов.

След срещата вицепремиерът Томислав Дончев посочи като съществен извод от нея, че има консенсусна съпротива. „Оказа се от работата ни в последните седмици и месеци, че има режими, които фактически могат да отпаднат, но не са отпаднали, с аргумент, защото и дадената администрация губи власт. Когато издаваш документ, ти си силен, другите зависят от тебе, губиш приходи. В крайна сметка приходите от такси, оказа се, са много съществени за администрациите. Само, че когато има достъп до съответния регистър по служебен път, по електронен, трябва да бъдат съкратени служители и съответната администрация губи някой лев приход. Това вероятно е една от големите причини за тихата, консенсусна съпротива и причината куп неща да не се случат”, посочи Дончев.

Според него десетки режими в рамките на следващите няколко месеца могат да отпаднат, базирайки се на вътрешно ведомствена справка по изцяло електронен път. „Свидетелство за съдимост може да отпадне фактически след няколко седмици, ако не са необходими допълнителни промени в нормативната база, защото под формата регистър, която позволява справки по служебен път е налична”, каза Дончев и посочи, че трябва да се реши въпросът с по-малкото приходи, но посочи, че в крайна сметка като не се предоставя тази услуга, те и разходите ще бъдат по-малко.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама