Пресяха първите проекти за Паметник на морските труженици

14:26, 16 юни 17 25 423 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Шест проекта ще участват във втория етап от националния конкурс за Паметник на морските труженици. Те бяха избрани на заседание вчера от единадесетчленно жури, в което освен задължителните по закон архитекти, скулптори и дизайнери, участваха и трима

капитани, представители на морския бранш в града.

В надпреварата участваха 14 авторски колектива. Конкурсът се организира от Община Варна и се провежда съвместно с Фондация „Морски съдби”, която освен заданието за паметника осигурява и допълнителна сума към наградния фонд.

Второто обсъждане ще се състои след две седмици. Тогава ще бъдат разгледани проектите "Моряк" на скулптора Веселин Костадинов, "Попътен вятър" на скулптора Венелин Божидаров и арх. Тодор Даскалов, "Път през вълните" на скулптора Христо Христов, "Мечтание" на скулптора Альоша Кафеджийски и арх. Венелин Кафеджийски, "Паметник на моряка" на арх. Станчо Веков и скулптора Венелин Иванов и "Морски труженици" на графичния дизайнер Александър Иванов.

Според решението на експертния съвет по естетизация на градската среда за проектите ще бъдат присъдени първа, втора и трета награда, а те ще станат собственост на Фондация „Морски съдби”, която от своя страна ще финансира и изграждането на бъдещия Паметник на морските труженици във Варна. Скулптурата ще бъде разположена срещу входа на Морската градина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама