Съдът отмени текстове от наредбата за преместване на деца в детските градини в Балчик

14:51, 16 юни 17 25 413 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Административният съд в Добрич отмени текстове от Наредбата за условията и реда за записване, отписване и преместване на децата в детските градини на територията на община Балчик, съобщиха от съда. Оттам посочват, че, според оспорените разпоредби, преместване на дете от една в друга детска градина на територията на общината е възможно само след заплащане на дължимите такси за ползване на детска градина. При липса на такъв документ детето не може да бъде записано в друга детска градина на територията на общината.

Според магистратите, от анализа на тези текстове следва изводът, че правото на децата да бъдат премествани от една в друга детска градина е постановено в зависимост от заплащането на дължимите такси за ползване на детската градина. Това фактически препятства достъпа до образование и противоречи на целите и принципите на образованието, залегнали в Закона за предучилищното и училищното образование, посочват от съда. Според закона, трябва да има равен достъп до качествено образование и приобщаване на всяко дете и всеки ученик, както и при равнопоставеност и недопускане на дискриминация при провеждане на предучилищното и училищното образование.

С поставянето на изискване за погасяване на финансови задължения на родителите на детето като задължително условие за неговото преместване от една в друга детска градина Общината на практика се отказва от основни свои задължения по изпълнение на единната държавна образователна политика, което е недопустимо, се посочва в съдебното решение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама