Предлагат киселото мляко да бъде и в опаковки от полипропилен

15:35, 16 юни 17 25 241 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Киселото мляко да бъде и в опаковки от полипропилен, а не само полистерен, предлага „Обединена млечна компания“. Това стана ясно по време на обществена дискусия в Българския институт а стандартизация, съобщи БГНЕС.

От компанията обясниха, че опаковките от полистирен са по БДС, а полипропилен не е. Те настояват той и всички останали видове опаковки, които са разрешени от европейската уредба, да станат част от стандарта.

Наименованието на днешното обсъждане беше обществено обсъждане на получените мнения и становища по предложение за нова работна тема-изменение на БДС 12:2010 „Българско кисело мляко“ в частта за опаковането. Потребители също присъстваха на общественото обсъждане Някои от тях носеха плакати, на които пишеше „Продажници“.

По време на обсъждането беше представено предложението на „Обединена млечна компания“-Пловдив, „Димитър Маджаров-2“ и „Полидей-2“ за изменение на стандарт БДС 12:2010 „Българско кисело мляко“ в частта за опаковането.

Ирен Дебижева, изпълнителен директор на Български институт за стандартизация разясни, че това е предложение дали да се прави промяна на стандарта за опаковките или да не се прави. „Процедура по промяна на стандарта все още не е стартирана. Решение дали да се променя стандартът или не няма да се вземе днес тук, защото решенията по тези въпроси се взимат от техническите комитети по стандартизация. Техническият комитет ще вземе решението си на по-следващ етап на база всички становища и на база днешното обществено обсъждане“, посочи Дебижева.

Представителката на вносителите на предложението- Представяне на предложението на „Обединена млечна компания“-Пловдив, „Димитър Маджаров-2“ и „Полидей-2“ за изменение на стандарт БДС 12:2010 „Българско кисело мляко“ в частта за опаковането д-р Диана Радева обясни, че опаковката от полистирен, е по БДС. Полипропиленът, не е по БДС, а те предлагат да стане част от стандарта, както и всички останали видове опаковки, които са разрешени от европейската уредба. „В БДС в точка 4.1.6, което е част от точката за изискванията за суровините и материалите пише, че опаковките за кисело мляко трябва да а от полимерни материали, които са предназначени за контакт с храни, съгласно изискванията на националните нормативни актове. По-нататък в точка от стандарта в точка 8.1. от стандарта пише, че опаковането на киселото мляко се извършва в съдове, предназначени за контакт с храни. Имаме разминаване с опаковките в националното и европейското законодателство, с които в момента пълним киселото мляко, установихме разглеждайки стандарта. От там произлезе желанието ни да активираме предложението ни. Предложението ни е да влязат и полимерните опаковки, които са разрешени от ЕС и са подходящи за този вид продукт. В БДС за киселото мляко е разрешено като суровина да влиза европейско, а не само българско кисело мляко. В нашето българско кисело мляко, което е по стандарта не е задължително да влиза и да се преработва само българско кисело мляко. Пише го в стандарта“, каза още Радева.

Владислав Михайлов, зам.-председател на Национална асоциация на млекопреработвателните изтъкна, че ако може да бъде променена опаковката, но без да се отваря стандарта. Против сме отварянето на стандарта, той е добър и си действа. Той е основен стандарт, с който се хранят децата ни, допълни Михайлов.

Росица Еникова, от екипа, създал стандарта БДС заяви – „когато стъклото беше заменено от полистирен нямаше обществено обсъждане и полека обществото свикна. Сега се предлага да се ползват и други опаковки, разрешени от европейското законодателство. Българският стандарт е материя, която не бива да се пипа“, подчерта тя.

Румен Георгиев, член на Парламентарната Комисия по земеделието и храни бе категоричен, че стандарта не трябва да бъде пипан, за да стане той колко много специалисти и учени са работели по него. „Няма причина да се пипа стандарта. Промяната за съотношението на двете бактерии в киселото мляко беше оттеглено от МЗХ официално миналата седмица“, разясни той.

По време на обсъждането стана ясно, че има изпратено отрицателно становище от Министерство на здравеопазването, относно опаковките, за сметка положително становище от Националния център за изследване на общественото здраве. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама