Лидерът на турската опозиция обвини Ердоган в извършването на „втори преврат“

16:26, 16 юни 17 / Свят 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лидерът на основната опозиционна партия в Турция Кемал Кълъчдароглу обвини турския президент Реджеп Ердоган в извършването на „втори преврат“ с масовите чистки, които последваха проваления опит за преврат от юли 2016 г. Това съобщи АФП.

Кълъчдароглу, който е начело на Републиканската народна партия (РНП), основана от самия Кемал Ататюрк, продължава с протестните си акции, след като по-рано тази седмица турски съд осъди на 25 години затвор бившия журналист и досегашен депутат от РНП Енис Бербероглу по обвинения, че е предоставил на медии секретна информация. Политикът ще се опита да отведе протеста си от столицата Анкара до истанбулското предградие Малтепе, където е задържан Бербероглу, призовавайки негови поддръжници да го подкрепят.

По думите на партийния лидер „вторият преврат“ е бил извършен, след като Ердоган е обявил извънредно положение в страната на 20 юли, в рамките на което близо 50 000 души бяха арестувани, а над 100 000 бяха уволнени.

„Резултатите (от опита за преврат) бяха използвани, за да се извърши втори преврат на 20 юли“, каза Кълъчдароглу по време на втория ден от протестния си марш до Истанбул, който се намира на близо 450 км от турската столица.

Първоначално извънредното положение трябваше да продължи три месеца, но по-късно беше удължавано още три пъти, засилвайки притесненията за спазването на човешките права в страната.

Кълъчдароглу заяви, че протестът му е предизвикателство към несправедливостта и е необходим, „тъй като няма независимо правораздаване“ в Турция. „Съдебната система до голяма степен очаква инструкции от Ердоган и тя взима решения на базата на тези инструкции“, заяви той.

В петък турският премиер Бинали Йълдъръм отправи критика към Клъчдароглу, посочвайки, че справедливостта „не може да бъде намерена на улиците“ и призова за уважение към решенията на съда, „независимо дали ги харесваме или не“.

Делото на Бербероглу, което предизвика протестите на РНП, се отнася до материал от 2015 г. на опозиционния в. „Джумхюриет“, публикувал снимки, на които се вижда как камиони на турското разузнаване транспортират оръжия и боеприпаси от Турция в Сирия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама