Зам.-областният управител на Сливен с предложения за мерки срещу отпадането на децата от училище

16:45, 16 юни 17 25 439 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Заместник областният управител на Сливен Димитринка Петкова участва в Национална среща-дискусия на тема „Мерки за обхващане, задържане и превенция на отпадането на децата и учениците в детските градини и училищата. Ефективно взаимодействие между институциите“, съобщиха от администрацията. Участие взеха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на вътрешните работи Валентин Радев, заместник-министрите на образованието и науката Деница Сачева и Таня Михайлова, на финансите и труда и социалната политика Кирил Ананиев и Росица Димитрова, заместник-министърът на МВР Красимир Ципов, както и представители на областни администрации, неправителствени организации, синдикати и регионални управления на образованието.

По време на срещата Петкова отправи предложение децата да бъдат обхващани още от 3-годишна възраст в детските градини. Към мотивите си тя изтъкна, че от най-ранна детска възраст те ще добият елементарни навици и ще усвоят поведенчески норми, ще се приобщят към различна от семейната среда и ще усвоят български език, ще придобият усещане на принадлежност в група. „Решим ли въпроса с обхващането на децата от 3 години, ще решим проблема и с предучилищната подготовка, а това не е за пренебрегване“, каза Петкова. Тя допълни, че трябва да се наблегне на работата с родителите на всички равнища, за да бъдат те отговорни към децата си и да ги изпращат редовно на детска градина и училище. Тук е уместно да има медиатор или координатор за работа с родителите от уязвимите групи.

Друго предложение, което отправи Петкова, бе свързано с излизащите в чужбина семейства заедно с децата си. Родителите следва да вземат удостоверение за преместване на детето от училището, в което учи, и документът да бъде представен в чуждата страна с цел продължаващо обучение. По този въпрос трябва да се работи с чуждите партньори. От друга страна, наставникът на детето, на чиято грижа родителите оставят децата си, за да отидат в чужбина, следва да е пълнолетен и достатъчно отговорен да осигури присъствие на детето в училище.Петкова подчерта още, че има закони, насочени към превенция на ранните бракове и е необходимо те да се прилагат, като един от ефектите ще бъде отново предотвратяване отпадането от училище.

По отношение децата със специални образователни потребности, заместник областният управител настоя за повече ресурсни учители, които да бъдат реален помощник на учителя в учебния час.

Димитринка Петкова отправи предложение към заместник-министър Ананиев месечните помощи за деца /детски надбавки/ да се получават от всички деца, независимо от социалното положение на семейството.

По време на форума стана ясно още, че до края на годината ще бъде създаден нов двугодишен план, в който мерките за намаляване дела на отпадащите и преждевременно напусналите образователната система ще бъдат обезпечени финансово от държавния бюджет и оперативните програми на ЕК.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама