Етнографската къща в Кипра вече посреща туристи

16:45, 16 юни 17 / Култура 25 563 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Етнографската къща в девненското село Кипра отвори врати за организирани посещения, след като бе включена в туристическия маршрут "Варна – Побити камъни – Музей на мозайките". 

Така кметът на Девня Свилен Шитов изпълни обещанието, което неотдавна даде на среща с дарителите на къщата, че тя ще заработи пълноценно още през това лято.

Първите й организирани гости бяха група немски туристиу отседнали в курортите край Варна. Чужденците бяха посрещнати с хляб и сол и с богата фолклорна програма, организирана от местното читалище "Христо Ботев – 1927". 

 

Дворът на къщата, строена в края на XIX век, се превърна в автентична сцена за народни песенни и танцови изпълнения. Въпреки жаркото слънце жените от местната самодейна група пяха и танцуваха, а туристите ги снимаха и аплодираха. 

 

Гостите разгледаха етнографската експозиция, видяха как се преде вълна и как се тъче прежда на уникалния за Североизточна България отвесен стан. Разбраха какви нишани са оставяли навремето кипренските моми на възлюбените си момци и как се плетат чорапи на една и на пет куки. 

 

Те имаха и възможността да си закупят на символични цени домашно вино и ракия, кипренски пчелен мед и терлици, а на изпроводяк домакините ги отрупаха с армагани - глинени стомни, мускалчета с розово масло и още куп традиционни сувенири, които да им напомнят за духа на България.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама