Няма да останат неприети в детските ясли деца, увериха от Община Добрич

18:45, 16 юни 17 25 479 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Майка на дете, което не е прието на първо класиране в детска ясла в Добрич, заяви пред Topnovini.bg, че тя, както и други родители, са били подведени от служител в общинската дирекция „Хуманитарни дейности“.

„35 деца не са приети поради това, че след запитване, отправено към експерт в дирекция „Хуманитарни дейности” какъв период се посочва в заявлението за кандидатстване относно месеца, от който детето да участва в класирането, ни беше отговорено, че, ако, примерно, искам да постъпи от април 2018 г., следва да посоча именно 04.2018 г. Да, ама не. Системата дори не ни е включила в класирането. И това се отнася за 35 деца“, посочва Ирена Николаева. 

Topnovini.bg постави проблема пред заместник-кмета на Община Добрич д-р Емилия Баева. Тя обясни, че първото класиране за детски ясли, публикувано на 10 юни 2017 г. е за деца, посочили като начална дата за участие в класирането месеците септември, октомври, ноември и декември 2017 г. След приключване на записването ще последва обявяване на свободните места и ІІ-ро класиране за тях.

Желаещите да посещават детска ясла през 2018 г. ще участват в следващи класирания, след обявяване на свободните места, без да е необходимо да подават ново заявление. В този случай за начало на класирането трябва да се посочи месеца предшестващ месеца, в който детето ще започне реално да посещава детска ясла.

Подаването на заявление в по-ранен етап дава информация на общината за броя на всички деца, желаещи да посещават детска ясла, за цялата учебна 2017/2018 г., за да осигури достатъчно места.

„Община град Добрич уверява всички родители, че разполага с необходимия капацитет в детските ясли на град Добрич, за да осигури прием на всички желаещи“, заяви д-р Баева. Тя посочи, че високият процент (89%) на класираните по първо желание деца са доказателство, че електронната система работи адекватно.

Относно сигнали, че има деца, приети в ясла, която дори не е включена в списъка им с желания, както и такива с 0 точки,от Общината заявиха, че, ако сигналите бъдат конкретни, ще се извърши проверка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама