Почина Хелмут Кол – канцлерът на германското единство

19:20, 16 юни 17 / Свят 25 300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 87-годишна възраст почина Хелмут Кол, канцлерът на германското единство, съобщи „Билд“, цитиран от ТАСС.
Кол е издъхнал в дома си в Людвигсхафен. 

Хелмут Кол е роден на 3 април 1930 година в Людвигсхафен на банкови служители. Той започва да се интересува от политика в юношеските си години. Само на 16 той става член на ХДС и един от съучредителите на младежката организация на партията в родния си град. През 1959 година е избран за депутат от ХДС в парламента на Рейнвалд-Пфалц. След това неговата кариера в политиката започва стремглаво. През 1966 година Кол става прецедател на ХДС в областта, което е равносилно на член на федералното управление на партията. След три години той вече е премиер на Рейнвалд-Пфалц, а през юни 1973 година е избран за председател на ХДС и става негов неизменен лидер.

След разпада на социално-либералната коалиция през 1982 година на 1 октомври Хелмут Кол оглавява правителството на ФРГ. Неговото канцелерство продължава 16 години до 1990, когато след успешни преговори с държавите победителки във Втората световна война по формулата "две плюс четири",довеждат до обединението на Германия.

В последните години заради здравословното си състояние Кол крайно рядко се появява пред публика и не дава интервюта. В следствие на падане, при което наранява главата си през 2008 година той е прикован в инвалидна количка.

 

 



 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама