Нина Ставрева: Не Общината, а държавата може да ограничи или не достъпа до плаж Болата

20:04, 16 юни 17 25 489 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Към настоящия момент в деловодството на Община Каварна не е постъпвало писмо, с което министърът на туризма Николина Ангелкова ни дава срок от 10 дни за организиране на ограничаването на достъпа на моторни превозни средства до територията на плажа в местност „Болата”. Това се казва в становище на кмета на Каварна Нина Ставрева във връзка с отговора, който даде днес от парламентарната трибуна министър Ангелкова на питане относно плажа Болата.

„Проблемът с достъпа до плаж Болата бе поставен на среща с обществеността на с. Българево. Пред тях поех ангажимента той да бъде поставен пред държавните институции със съдействието на народните представители“, каза пред Topnovini.bg Нина Ставрева. В парламента питането бе отправено от депутатите от БСП Красимир Янков и Даниел Петков.

В становището на кмета по повод отговора на министър Ангелкова се казва, че до плажа в местността Болата се достига по поземлен имот общински път IV клас, след което се преминава през друг имот, който е собственост на МОСВ, за да се достигне до трети, който е двойно актуван като собственост на МОСВ и МРРБ. Последните два поземлени имота са част от Природно-археологически резерват „Калиакра“.

„В този смисъл, Община Каварна не би могла да изпълни разпоредбите на Зaкона за устройство на черноморското крайбрежие, а именно - да определи с подробен устройствен план транспортни, пешеходни и велосипедни връзки с плажа, тъй като това би било в разрез със Закона за защитените територии, а именно, че в резервати се позволява „преминаването на хора по маркирани пътеки, включително с образователна цел”, само ако те са определени със заповед на министъра на околната среда и водите“, заявява още кметът Нина Ставрева.

Тя посочва също, че Община Каварна е предприела действия за организиране на временно пребиваване на моторни превозни средства в общински имот, който е в близост до местност „Болата”. Имотът е на около 110 м от границите на резервата и на 300 м от брега на морето.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама