Частна мандра замърсява река в община Руен

20:35, 16 юни 17 25 1551 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Частно млекопреработвателно предприятие замърсява река Шиваровска (Голяма река), течаща между руенските села Шиварово и Дъскотна. Това съобщиха от Регионалната дирекция по околната среда и водите в Бургас и от Басейнова дирекция „Черноморски район“ – Варна. Техни инспектори са извършили незабавна проверка след сигнал за замърсяване със суроватка на водите на реката.

На място е констатирано, че пречиствателното съоръжение на мандрата функционира нормално. В шахта след пречиствателното съоръжение е установено заустване на непречистени отпадъчни води с млечно бял цвят. Нерегламентираното заустване се осъществява чрез канал за повърхностни води на производствената площадка, отвеждащ непречистените води директно в реката.

Взети са водни проби преди и след заустване, които ще бъдат изследвани по физико-химични показатели: активна реакция, неразтворени вещества, БПК5, ХПК, общ азот, азот амониев, общ фосфор и мазнини.

Собственик на мандрата e „Билдинг зах“ ЕООД, регистрирано в Бургас със собственик Али Хамзов. Фирмата е титуляр на разрешително за ползване на реката за заустване на отпадъчни води. Чрез договор дружеството обаче е преотдало предприятието на „Млечна промишленост Маноя“ ООД, за което не е уведомило БД „Черноморски район“ и не е спазило условията в издаденото му разрешително. 

На великотърновското дружество „Млечна промишленост Маноя“ с управители Стефан и Атанас Пееви е дадено предписание за незабавно преустановяване на нерегламентираното заустване в река Шиваровска и за почистване на района на заустване в срок до 19 юни тази година.

За констатираните нарушения по Закона за водите са съставени актове и на „Билдинг зах“, и на „Млечна промишленост Маноя“.

След получаване на резултатите от извършеното пробонабиране ще бъдат предприети допълнителни административнонаказателни мерки.

На място ще бъде проверено изпълнението на дадените предписания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама