Тръмп обяви, че прекъсва сделката с Куба, сключена от администрацията на Обама

22:04, 16 юни 17 / Свят 25 280 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че отменя „едностранната” сделка на предишната американска администрация за нормализиране на отношенията между Вашингтон и Хавана. Той подчерта още, че решението му ще влезе в сила незабавно. Това съобщи БГНЕС.

„Оттук насетне прекъсвам изцяло едностранното споразумение на предишната администрация с Куба. Ще търсим далеч по-добра сделка за кубинския народ и САЩ. Не искаме американски долари да бъдат използвани за подкрепа на военния монопол, който експлоатира и малтретира гражданите на Куба”, обяви американският президент.

Той поиска още да бъдат освободени всички американски затворници в страната. В противен случай санкциите срещу режима на комунистическия остров няма да бъдат вдигнати, уточни той.

Говорейки през януари 2015 г., Обама призова Конгреса да вдигне напълно ембаргото срещу Куба. В тази връзка той подписа редица постановления за смекчаване на съвместната политика в областта на търговията, туризма, транспорта, застрахователните и финансови връзки.

Сегашната администрация инициира преглед на всички наскоро взети от Вашингтон решения по отношение на политиката към Куба.

САЩ скъса дипломатическите отношения с Куба през 1961 г. В същото време, Вашингтон обяви въвеждането търговско и икономическо ембарго за Куба. Въпреки това, през декември 2014 г., Обама призна, че предишната политика на Вашингтон срещу Хавана не работи и обяви началото на движението към нормализиране на двустранните отношения.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама