Горбачов: "Кол бе ярка личност, която остави отпечатък върху германската, европейската и световната история"

23:16, 16 юни 17 / Свят 25 286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бившият президент на СССР Михаил Горбачов изказа своите съболезнования във връзка със смъртта на Хелмут Кол, оценявайки високо ролята му в прекратяването на Студената война и в създаването на взаимно доверие. Това гласи изявлението на Горбачов, публикувано на рускоезичната секция на сайта на "Фондация Горбачов". Той определи бившият германски канцлер като "ярка личност, която ще остави отпечатък върху германската, европейската и световната история", предаде БГНЕС,

"Немците окичиха Хелмут Кол с неофициалната титла "канцлер на германското единство". Това е правилно и справедливо, отбеляза бившият президент. Той подчертаа още, че Кол ще остане в съвременната история не само заради личните си достойнства, но и заради ролята му зад волана на държавата му в ера на безпрецедентни промени.

"Именно през тези години се случиха събитията с огромен мащаб като прекратяването на надпреварата в ядреното въоръжаване, края на Студената война, падането на Берлинската стена и обединението на Гемания", припомни още руският политик.

"Беше истински късмет, че в тези трудни моменти ръководители на водещите сили бяха държавници, надарени с чувство за отговорност, твърдо защитаващи интересите на своите страни, но също така притежаващи способността да вземат предвид интересите на другите, съумявайки да прекрачат прага на общото подозрение към установяване на партньорство и взаимно доверие", отчете Горбачов, визирайки Джорд Буш-старши, Кол и себе си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама