Добра реколта от ечемик и жито очакват зърнопроизводителите от Кубратско

11:49, 23 юни 17 25 706 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С тържество край село Юпер бе открита жътвeната кампания в община Кубрат, съобщиха от общинската администрация. На празника, който се организира за първа година присъстваха кметът на общината Алкин Неби, директорът на Областната дирекция „Земеделие“ Валентина Френкева, зам.-кметът Орхан Мехмед, председателят на Общинския съвет Хюсеин Юмеров, директорът на Общинска служба „Земеделие“ в Кубрат Анелия Каменова, кметове на кметства, земеделски производители и други. 

 

Мероприятието бе организирано от ЕТ „МАРАТ-Тодор Минчев“ и местното читалище „Напредък - 1915“ - с. Юпер. Благодарствен молебен за спорна работа, добра реколта и успешен добив отслужи отец Калоян Андреев. С песни и стихотворения самодейни състави пресъздадоха народния обичай „Зажънване“. Жени и мъже в народни носии нагазиха в златната нива със сърпове и паламарки. Както повелява традицията първите натежали класове бяха дадени на собствениците. Жътварите поднесоха за гостите и прясно опечена пита, събрала в себе си благодатните слънчеви лъчи, труда и любовта към земята на Лудогорието.

 

Зърнопроизводителите коментираха, че през тази година се очаква да има добра реколта от ечемик и жито, която да гарантира зърнения баланс в региона и страната. Те отбелязаха, че за миналата година средният добив на пшеницата в Разградско е бил около 600 кг от декар, а за ечемика около 530 кг., допълват от общинската администрация.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама