Социалната изолация крие рискове за здравето

14:06, 28 юни 17 25 539 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Социалната изолация може да доведе до сериозни рискове за здравето, включително и намалена продължителност на живота не само при хората, но и при животните.

Учени от медицинското училище „Перелман“ към Университета в Пенсилвания смятат, че са установили причина за това. Те са изследвали начина на живот на плодовата муха Дрозофила меланогастер (Drosophila melanogaster), при която социалната изолация е причина за загуба на сън, което пък от своя страна води до стрес и отключването на отбранителни механизми на тялото, пише научното издание „Сайънс дейли“. Това съобщи БГНЕС.

При стрес организмът на мухата отключва специален протеинов отговор (разгънат протеинов отговор - UPR) , който присъства при всички живи организми. И докато краткотрайната му употреба от тялото помага на клетките за справяне с напрежението, то хроничното му отключване може да ги увреди, като се подозира, че това допринася за развитието на болести, свързани със стареенето като Алцхаймер и диабет например.

Проучването е показало също, че социалната изолация е все по-разрастващ се проблем в развиващите се страни. В САЩ близо половината от хората над 85 години живеят сами, като намалената им подвижност и неспособност да шофират допълнително ги изолира от обществото.

„Много възрастни хора живеят сами и ние предполагаме, че стресът от комбинацията между остаряването и социалната изолация създава двоен смъртоносен удар на клетъчно и молекулярно ниво“, заяви д-р Ниринджини Найду, автор на проучването. По думите й комбинацията между протеиновия отговор на тялото, проблемите със съня и социалната изолация са много опасна за здравето комбинация.

Защо обаче социалната изолация отключва този специфичен протеинов отговор. Според д-р Найду и други по-ранни изследвания липсата на сън причинява UPR.

„Ако държите едно животно в изолация, това на практика му докарва липса на сън, което от своя страна увеличава клетъчния стрес и на свой ред предизвиква UPR“, посочва още Найду.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама