Уникален мобилен хоспис функционира в община Бяла

17:00, 13 яну 18 25 693 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Уникален мобилен хоспис работи в полза на възрастни и лица с увреждания в населените места в община Бяла, Варненска област. Това е специална услуга, в която нуждаещите се не се местят в специализирано заведение, а биват посещавани от специалисти, които всеки ден се грижат за тях. Така хората в нужда не изпадат в психически разтройства от това, че трябва да напуснат дома и семейния уют. В центъра за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността или в домашна среда работи екип от 4-ма специалисти: социален работник, психолог, медицински специалист и рехабилитатор. Освен това има още 29 служители – 11, от които предоставят услугата „Домашен помощник“, а 18 – „Личен асистент“, съобщиха на пресконференция в Клуба на стопанския деятел във Варна Костадин Самарджиев – заместник-кмет на община Бяла и Русанка Томова – главен специалист „Социални дейности“.  

Центърът за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността или в домашна среда функционира от 15 декември 2015 година. Той трябва да приключи на 15 януари т.г. но ще продължи до края на 2018-та. През изминалия период специалистите обслужиха общо 71 лица в неравностойно социално положение – хора с увреждания и техните семейства и жители над 65-годишна възраст с ограничения или невъзможност за самообслужване, живеещи във всичките населени места в община Бяла – едноименния град и селата Дюлино, Господиново, Попович и Горица.

Хората ползват всеки ден абсолютно безплатно пакет от услуги, които включват: текущо почистване, поддържане на лична хигиена, помощ при готвене, помощ при хранене, битови услуги, медицински услуги, психологическа подкрепа и др., съобщи още на пресконференцията Русанка Томова. Средствата са по проекта, спечелен от община Бяла: „Независим живот“. По него 425 000 лева са от европейско, а 75 000 лева национално съфинансиране. Русанка Томова поясни, че индивидуалните всекидневни посещения са модерен европейски метод за работа с хора в риск, а освен това и подпомагат намаляването на безработицата и увеличават трудовия стаж на заетите. Проектът е постигнал голям социален ефект в община Бяла. Благодарение на Националния бюджет за 2018 година дейностите „Домашен помощник“ и „Личен асистент“ ще бъдат финансирани за една година.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама