Моника Люински също има какво да каже за #MeToo

19:00, 04 мар 18 / Любопитно 25 538 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Преди около 20 години Моника Люински е подложена на публичен линч в родната си Америка. Определят я като уличница и позор за нацията, а името й дори се превръща в глагол, който намеква как може да бъде унищожена една рокля.

Люински е 22-годишна стажантка в Белия дом - това е първата й постоянна работа след колежа. Младата жена обаче прави лош избор на любовник - по онова време Бил Клинтън е един от най-влиятелните мъже в света.

Тяхната връзка не може да бъде определена с термина "сексуален тормоз", признава самата тя в интервю за Vanity Fair, вдъхновено от #MeToo движението.

Само че Люински определя скандала с Клинтън като злоупотреба с власт. И дори и в този момент не отрича собствената си вина.

Тя допълва, че всеки ден съжалява за случилото се. А шумът около #MeToo и резките спорове на активистите относно сексуалния тормоз на работното място не се различават особено от дискусиите за аферата "Люински". В момента обаче гласът на жените се чува много по-силно и по-ясно. Само че мизогинията, с която бившата стажантка се сблъсква, е вековно явление и няма да изчезне в обозримо бъдеще.

През 2017-а Люински най-накрая среща на живо Кенет Стар - човекът, който представя пред Конгреса доклада за Клинтън и дава началото на скандала и на близо 13 месеца разследване. Минала през години на тормоз и терапия, тя не се притеснява да му каже в прав текст, че с действията си той е тероризирал не само нея, но и цялото й семейство.

Въпреки че й се иска да е направила различни избори в миналото, й се ще и администрацията да беше взела различни решения спрямо нея. Люински му дава перфектния шанс да се извини, но Стар само се усмихва и казва "Да, така се случи...". Това не е много състоятелен отговор след години неприятности.

Връщайки се към срещата си със Стар, Люински осъзнава, че нейната съдба е микрокосмос на случващото се в много по-големи мащаби.

В далечната 1998-а много неща се променят драстично в обществото след скандала със стажантката. Сега сме свидетели на същото през втората година на управлението на Тръмп и в пост-Уайнстийн-Спейси-Хофман-посочете-име ерата. Разследването на Стар, което засяга не само семейството на Люински, но и почти всеки, когото тя познава, води до криза, която всички американци усещат.

Събитията може и да не водят до някаква пандемия или до държавна катастрофа, но със сигурност нещо в обществото се променя. И дори след като през  1999-а Сенатът отхвърля всички обвинения срещу Клинтън, чувството за раздор и разделение остава.

Всички знаят за скандала в Белия дом - само в Washington Post има 125 статии за 10 дни. Много родители се чувстват принудени да говорят с децата си за секс по-рано, отколкото трябва.

Културната ситуация, която описва Люински, напомня катаклизма, който настъпи след разкритията за Уайнстийн. Докато валят обвинения в сексуален тормоз към властни мъже, политици и родители се сблъскват с все повече морални конфликти, неудобни разговори и дилеми, които могат да бъдат опасни. Като тази дали да симпатизират на жертвата, или на предполагаемия насилник. Случаят на Люински обаче е малко по-различен.

"Съжалявам, че си била сама" - това съобщение получава тя от един от лидерите на #MeToo. Тази реплика я трогва до сълзи. Въпреки че през 1998-а получава много писма в нейна подкрепа, а и има семейството си зад гърба си, Люински се чувства сама, изоставена в кризата от ключови хора, които я познават добре. Всички са съгласни, че стажантката е правила грешки, но заобикалящата я самота е ужасяваща.

Традиционната американска култура изпитва силен дискомфорт от женската сексуалност и женската сексуална агресия. От тази гледна точка е нормално, че решението на Люински да предизвика сексуалността на президента предизвика омраза и отвращение. Не помага и подкрепата на малък сегмент прогресивни феминистки.

Защото без подигравките към независимите и сексуално интересни жени институцията на брака, любимата патриархална лъжа, няма да издържи.

А в очите на Люински #MeToo може да спаси много жени. Изолацията е един от най-силните инструменти на насилниците. Само че ако всичко това се беше случило в наши дни, тази изолация нямаше да я има. Ако интернет през 1998-а за нея е бил кошмар, неговото доведено дете - социалните мрежи, са спасение за хиляди жени.

Докато децентрализираните цифрови пространства носят значителна сила днес, то тогава президентът и служителите му държат строг контрол върху начина, по който Люински говори. Вместо да завижда в момента, тя е възхитена - гласовете на много жени и мъже трябва да бъдат чути.

снимка: Twitter

Колкото до личната й история в светлината на #MeToo - тя няма категоричен отговор на този въпрос.

Да, имало е секс и той е бил доброволен. Нейният скандал не е нещо, което #MeToo може веднага да припознае като свое и да си присвои. Към момента Люински предпочита да живее най-вече според мексиканската поговорка "Опитаха се да ни закопаят, но не знаеха, че сме семена".

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама