Избори в Италия: Ще дърпа ли Берлускони отново конците

08:00, 04 мар 18 / Свят 25 573 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Италианците днес гласуват по нова избирателна система, която може да доведе до липса на ясен победител. Те ще изберат 630 членове на долната Камара на парламента и 315 сенатори. Избирателната система е смесена - 37% от местата ще се изберат по мажоритарен и 63% - по пропорционален метод. Прагът за влизане в парламента е 3%.

Социолозите предвиждат, че делът на популистките партии като Движение "Пет звезди" и крайнодясната "Северна лига" да се увеличи. Управляващата в момента Демократическа партия и няколко други леви партии, както и десните, планират да създадат коалиции помежду си след изборите.

Дори по италианските стандарти предизборната кампания се проведе бурно и непредсказуемо. С хаоса сред управляващите лявоцентристи и с крайно десни, набиращи гласове от нахлуващите мигранти, на политическата сцена се появява една добре позната фигура. 81-годишният милиардер и бивш премиер Силвио Берлускони отново набира популярност. Медийният магнат има забрана да заема висши държавни постове заради обвиненията в данъчни измами, но остава лидер на "Форца Италия" и беше основна фигура по време на предизборната кампания.

Неговата дясноцентристка коалиция е сочена като основен претендент на изборите, главно поради участието на правнучката на Мусолини - Алесандра, както и заради подкрепата на крайнодясната популстка партия "Северна лига", която се обявява срещу миграцията и Европейския съюз и е свързана с "Единна Русия" на Путин.

Към тази "каша" се прибавя и допълнителна съставка - новата хибридна изборна система, която смесва съществуващите пропорционално гласуване, при което избирателите посочват партии, със състезание от вида "победителят взима всичко", коментира NBC.

"Това са едни извънредно несигурни избори - много непредсказуеми, дори в сравнение с 2013 г.", коментира Антонио Полито, зам. редактор на "Корире дела Сера". "Вече минахме от двупартийна система към трипартийна, нов политически пейзаж, а сега имаме и тази нова система, при която е трудно да се каже коя ще бъде най-голямата партия. Невъзможно е да се предскаже. Може да се окажем с нови избори", добавя той.

В Италия премиерът се избира от най-голямата партия в парламента, но номинацията трябва да бъде одобрена от депутатите. Проучванията поставят Движение "Пет звезди" за водеща по популярност партия с 28%, следвана от коалицията на Берлускони с общ брой гласове от 37% и евентуално обединение на лявоцентристките партии, между които управляващата Демократична партия, събираща 27%.

Движението "Пет звезди" се появи на политическата сцена в Италия през 2008-2009 г. по време на финансовата криза и набра сили по време на последните дни от управлението на Берлускони. То е основано от комика Бепе Грильо, който пропагандираше срещу политическата корупция в своя блог.

Предизборната кампания на движението тогава се изгради върху обещания за политика, насочена към екологията и защитата на животните, върху защита на обществените услуги от приватизация и предлагането на начини за подмяна на прословутата "тъмна" политика в Италия с "директна демокрация", като онлайн гласувания, на които да се избират кандидати.

Когато Движение "Пет звезди" се оказа на второ място на изборите през 2013 г., Грильо се отдръпна от лидерското място. Обвинението му в убийство по време на автокатастрофа през 1981 г. не му позволява да бъде депутат.

Неговият наследник, Луиджи ди Майо, сега е сочен като един от най-вероятните кандидати за бъдещ премиер, ако Движението задържи своята преднина на изборите. На 31 години Ди Майо е точно половин век по-млад от Берлускони и липсата му на опит му навлича доста критики. Атаките са особено спрямо факта, че няма университетска диплома. "Предвид, че в момента образователният министър няма степен, здравният министър няма степен... защо Луиджи ди Майо да трябва да има, за да стане премиер?", пита неговият биограф Паоло Пиконе.

Но основната критика към Движението е неговото превръщане от протестно движение в политическа сила, способна да спечели избори. В обещанията му бяха нулева толерантност в политиката, като бъдещите депутати от партията трябваше да даряват своите заплати в специален социален фонд. Оказа се обаче, че мнозина от тях са задържали парите за себе си.

В същото време "Форца Италия" набира сили с обещания за увеличаване на мерките за сигурност и прекъсване на застоя в икономиката, която едва се възстанови от финансовата криза през 2008 г. И по-конкретно Берлускони лансира идета за съкращения на данъци а ла Тръмп, включително плосък данък, при който всички работници ще плащат по една ставка без значение дохода.

Мнозина италианци харесват идеите на Берлускони - той е вече богат, няма нужда да краде от нас, разсъждават те. Самият магнат няма шанс да бъде отново премиер заради обвиненията в данъчни измами от 2012 г., за които получи четиригодишна присъда, която по-късно беше намалена на обществено полезен труд (той също така беше обвинен, но по-късно оневинен, в заплащане за секс с непълнолетната Карима Ел-Маруг по време на т.нар. бунга бунга партита, организирани от него). Берлускони оспорва забраната за участие в парламента, но случаят едва ли ще бъде разрешен до края на тази година, много след изборите.

Той обаче може да се окаже човекът, който дърпа конците при една патова ситуация на изборите. Берлускони се договори с лидера на "Северна лига" Матео Салвини изборът на премиер да направи партията от коалицията, която спечели най-много гласове на изборите. Това предоставя големи облаги за 44-годишния Салвини, който се насочи към гласовете от бедния юг, където безработицата и ежедневния прилив на мигранти нажежяват обстановката. 

Перспективите за нестабилност са опасения не само на италианците, но и за цяла Европа, особено след миналогодишните избори в Германия, които доведоха до месеци
без правителство във водещата европейска икономика. В частност има опасение, че и "Северна лига" и Движение "Пет звезди" разчитат на растящите негативни настроения спрямо Европейския съюз, за да печелят гласоподаватели, като обрисуват Общността като капиталистически клуб, който защитава Северна Европа, докато позволява италианските работни места да паднат жертва на глобализацията. "Северна лига" дори обещава да повтори Брекзит на родна почва, макар Берлускони да се противопоставя на подобна стъпка.

Настоящият премиер Паоло Джентилони от Демократическата партия би могъл да остане за кратко на поста, ако президентът реши, че са необходими нови избори, но Джентилони смята, че до това няма да се стигне. Италия ще има стабилно правителство, заяви той. Така смятат и италианците, показват проучванията. Те сочат да има лявоцентристка коалиция между "Форца Италия" на Берлускони и Демократическата партия, за да бъде избегнато положение Движение "Пет звезди" да дойде на власт. 

Управляващата демократична партия начело с бившия премиер Матео Ренци има силни връзки с Европейския съюз и е с проевропейски виждания в своята същост. Тя е на власт от 2013 г. Ренци подаде оставка като премиер през 2016 г. след като исканите от него промени в конституцията бяха отхвърлени на референдум. Тогава на власт дойде външния му министър Паоло Джентилони. По време на своето управление 39-годишният Ренци, който е най-младият премиер на Италия, въведе редица промени в изборната система, облекчи различни трудови закони и въведе еднополовите бракове в страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама