Разкриха защо котките изплезват езичетата си

20:10, 19 мар 18 / Любопитно 25 511 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Специалисти по поведение на животните изясниха защо котките изплезват езичетата си и дълго ги държат така, пише вестник "Метро", цитиран от БТА.

По думите на Ейми Соджай за
писаните е много важен езикът, защото с него и с вкусовите си рецептори изследват заобикалящия ги свят. Този процес е известен в науката като реакцията на Флемен. По този начин котките събират с език информация за феромони, като я пренасят на небцето си. Така те идентифицират присъствието на други себеподобни и сексуалния им статус.

Когато езичето на писаната остане изплезено, това най-често става, защото тя е забравила да го прибере, след като е направила с него своето "разузнаване за присъствието на феромони". Това се случва тогава, когато набавената от тях информация ги е разсеяла.

Но имало и още една причина за изплезването. Хитрушите го
правели, защото това се харесва на хората. Така те привличат вниманието им и ние им правим снимки, галим ги и дори им предлагаме лакомства. По този начин писаните бързо схващат, че изплезването им се рентира и не се колебаят да залагат на него и при други случаи.

Единственият
повод, при който стопаните трябва да се притеснят от изплезване, е когато езикът на котката изобщо не се прибира в устата. Това говори за увреждане на челюстите или на зъбите, или че езикът се раздул и не влиза на мястото си.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама