Белград обвини Прищина в "брутална провокация" заради ареста на Марко Джурич

11:00, 27 мар 18 / Свят 25 444 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сръбският президент Александър Вучич обвини Косово в "брутална провокация" заради задържането в Косовска Митровица на директора на сръбската правителствена служба за Косово Марко Джурич, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БНР. Косовският президент Хашим Тачи от своя страна защити действията на полицаите. 

По-късно Александър Вучич каза, че всички, участвали в задържането в Косовска Митровица на директора на сръбската правителствена служба за Косово Марко Джурич, ще бъдат изправени пред съда.

32 души са били ранени по време на сблъсъците с косовската полиция, избухнали по време на ареста на Джурич. 

Върховният представител на ЕС Федерика Могерини призова и двамата президенти към сдържаност и диалог. Тя каза, че след задържането на Джурич е разговаряла и с двамата. Има нужда от спокойствие и запазване на диалога, каза Могерини.

Партията на косовските сърби - „Сръбската листа“ обаче, обяви, че вследствие на вчерашните събития се оттегля от правителството на Косово. 

Джурич, който е директор на сръбската правителствена канцелария за Косово и Метохия, беше арестуван в Косовска Митровица след сблъсъци между местни сърби и полицейски спецчасти, които използваха шокови гранати и сълзотворен газ. По-късно той беше освободен и отведен от полицията до границата със Сърбия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама