ЕС дава две седмици на Facebook за отговор около скандала с личните данни

16:10, 27 мар 18 / Свят 25 375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейският съюз дава на Facebook две седмици да отговори на въпросите около скандала, свързан с личните данни, които са събирани от социалната мрежа. Това става ясно от копие на писмо, получено в АФП, съобщава БГНЕС. Писмото е изпратено от европейския комисар на правосъдието Вера Юрова и е адресирано до началника на оперативната дейност на Facebook Шерил Сандбърг.

В писмото се пита „Какви действия ще се предприемат, за да се избегнат подобни скандали в бъдеще?”. „Има ли данни, че граждани на ЕС са били засегнати от скорошния скандал?” - това е един от петте ключови въпроса, които задава Юрова. „Ако има, то тогава как смятате да уведомите властите и потребителите за това?”, пита още тя.

Юрова пита дали са необходими по-строги правила за социалните медийни платформи, каквито съществуват за традиционните медии, и дали това ще промени политиката им на прозрачност към потребителите и регулаторите.

На срещата на върха в Брюксел предната седмица, лидерите на 28-те страни членки на ЕС обсъдиха злоупотребата с данни на Facebook, използвани от британската фирма Cambridge Analytica, което е играло значителна роля в президентската кампания на Тръмп в САЩ.

„Социалните мрежи и дигиталните платформи трябва да гарантират ясни и прозрачни практики и абсолютна защита на гражданите по отношение на техните лични данни”, се казва в официалното изявление. „Европейското и националното законодателство трябва да бъдат уважавани и прилагани”.

Европейските лидери ще продължат да обсъждат проблемите с личните данни на потребителите на предстоящата среща на върха в София през май. Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни покани собственика на Facebook  Марк Зукърбърг в парламента.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама