Генералният секретар на ООН: Иде нова Студена война заради влошените отношения Русия-САЩ

07:50, 30 мар 18 / Свят 25 502 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че отношенията между Русия и САЩ се влошават и се доближават до ситуация "сходна" на Студената война.

Гутериш призова за взимане на предпазни мерки, но отбеляза, че ситуацията се различава от тази през Студената война в два аспекта, съобщи БТА. Първият е, че сега има много повече участници в конфликтите, отколкото в ерата на две свръхсили. И второ, има по-малко установени канали за комуникация, които да попречат на ескалацията на проблемите. 

Гутериш изрази дълбоко безпокойство от случващото се. "По време на Студената война имаше механизми на комуникация и контрол, за да се избегне ескалацията на инцидентите, за да се осигури, че нещата няма да излязат извън контрол, когато напрежението се покачи. Тези механизми бяха разрушени", каза Гутериш.

"Мисля, че е време за такъв род предпазни мерки - да се гарантира ефективна комуникация, да се гарантира способност да се предотврати ескалацията. Вярвам, че този род механизми отново са необходими", заяви генералният секретар на ООН.

В същото време дипломатическият конфликт ескалира. Русия обяви за персона "нон грата" 60 американски дипломати и закри генералното консулство на Съединените щати в Санкт Петербург. Външният министър Сергей Лавров съобщи, че това е отговор на решението на Вашингтон да изгони също толкова руски дипломати и да закрие руското консулство в Сиатъл. 

"Всяка страна носи отговорност за действията си", каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова в отговор на въпрос на БНР по повод извикването за консултации на българския посланик в Москва. Захарова добави, че е възможно България да има данни по случая и призова страната ни да ги сподели.

Експулсирането на американски дипломати от Русия е неоправдано и Вашингтон си запазва правото да предприеме ответни действия, заяви говорителят на Държавният департамент на САЩ Хедър Науърт. Няма никакво оправдание за руската реакция, допълни тя. Москва е решила да се изолира още повече, добави Науърт.

От списъка, който ни беше даден, е ясно, че Руската федерация не е заинтересована от диалог по важните за нашите две страни въпроси и ние си запазваме правото да отвърнем, каза Науърт.

Новината от Солсбъри е, че дъщерята на Скрипал - Юлия, вече не е в критично състояние и бързо се подобрява. Сергей Лавров изказа надежда, че руски представители ще получат до нея, тъй като тя е руска гражданка.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама