Атанас Скатов замина за Катманду

09:36, 07 апр 18 / Спорт 25 541 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вчера с полет на Катарски авиолинии алпинистът Атанас Скатов замина за Катманду за поредната си експедиция в Хималаите.

Този път той ще изкачва първо връх Чо Ою -шестия по височина връх от Хималайската корона (8188м). Намира се на границата между Непал и Тибет и в превод от санскрит означава Тюркоазената планина. За първи път е изкачен на 19 октомври 1954г. Намерението на Скатов е да го изкачи този път солово и без употреба на изкуствен кислород.

И тъй като той се намира само на 20 км. от връх Еверест по въдух: “ Ще е грехота да съм под Еверест и да не го изкача. Това беше първия ми осемхилядник и любим мой връх. Да се намираш на покрива на света е невероятно чувство“ -сподели алпиниста. 2017 г. беше най-успешния му сезон до момента, в който Скатов успя да изкачи връх Лхотце (8516м) и връх Еверест (8848м) за 5 дни и 12 часа, както и дни след това да стане първият българин успял да завърши проекта за изкачване на седемте континентални първенци на планетата, известен като ”SEVEN SUMMITS” с изкачването си на връх Денали в Северна Америка. В случай на успех връх Еверест ще бъде изкачен от алпиниста за трети път, след като вече го е качвал и по южния (от Непал) и по северния (от Тибет) му ръб. Различното в това изкачване ще е опитът му да го изкачи солово (без шерп) и без употреба на изкуствен кислород.

“След 6 -осемхилядника и опит в повече от 15 експедиции за 5 години се считам подготвен да качвам сам и без помощта на шерп и изкуствен кислород. Всяка година си поставям все по-високи цели, защото искам да изследвам границите на човешките възможности без консумация на животинска храна при екстремни условия. Аз започнах да се занимавам с алпинизъм едва преди 5 години и за разлика от колегите алпинисти с 15-20 годишен стаж и с режим на хранене, който включва обилна консумация на месо, не можех веднага да започна да катеря без кислород и шерп. Намирам се в много добра форма и съм готов за това предизвикателство“- обясни решението си за поредното качване на връх Еверест Скатов.

Ще го придружават група от 4 туристи, с които ще достигнат до базовия лагер на вр. Еверест. Изкачването на вр. Чо Ойо е част от втория проект на Атанас Скатов за изкачване на 14-те осемхилядника без консумация на животинска храна, който той започна през есента на 2015г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама