Замърсяването на водите с пластмаса уби кит и го изтласка на испански бряг

15:38, 07 апр 18 / Свят 25 1443 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хищен морски бозайник Кашалот е открит мъртъв на южния бряг на Испания. Той е бил убит от 29 килограма найлон открити в стомаха му, смятат властите.

По време на аутопсията на 10-метровия морски бозайник, експертите откриха пластмасови торби, фрагменти от мрежи и въжета. Експерти от Центъра за възстановяване на дивата природа, който анализира останките, заключиха, че китът е умрял, защото храносмилателната му система е блокирала и не е била в състояние да извърли фрагмените, които е погълнал. Това е причинило равитието на перитонит, инфекция на корема, която в крайна сметка е довела до смъртта му.

Докато учените все още не са сигурни за степента на вредите за морските екосистеми, причинени от огромните количества пластмаси, циркулиращи в океаните, много животни са документирани как ядат и се заплитат в пластмасови и найлонови отпадъци.

Неотдавнашен доклад на Центъра за наука за околната среда, рибарството и аквакултурите предложи броят на найлоновите торби в Обединеното кралство да намалее като пряк резултат от мерките за борба с пластмасовите отпадъци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама