Носят Благодатния огън от Йерусалим с четири фенера

16:06, 07 апр 18 / Култура 25 418 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На днешната Велика събота Благодатният огън ще бъде донесен в България от Йерусалим с четири фенера, съобщи Емил Велинов - директор на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет.

Полетът за Йерусалим е бил в 5:00 часа тази сутрин от летище „София“ с правителствения самолет „Фалкон“. Делегацията ще се върне на българска земя около 19:30 часа, като ще бъде посрещната на ВИП залата на летище „София“.

От летището Благодатният огън ще бъде пренесен в параклиса на Синодалната палата в София. Към 23:30 часа на Велика събота, фенерът с огъня ще бъде изнесен от параклиса в Синодалната палата, за да бъде предаден на патриарх Неофит за вечерното богослужение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски“.

А Благодатният огън слезе днес в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим. Запалването му стана в параклиса на Божи гроб. Събитието беше предшествано от неколкочасови молитви на хиляди хора. Огънят, наричан още Свещен или Небесен, е едно от чудесата, които всяка година стават на Велика събота. По стара традиция единствените, които могат да получат Небесния огън, са православните и те го предават на другите християнски вероизповедания.

Според старо поверие, ако Благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама