Катар става остров

16:34, 07 апр 18 / Свят 25 817 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Саудитският инвестиционен съюз планира да прокопае канал на границата с Катар, превръщайки го в остров, и да реализира туристически проект в този регион, съобщава саудитският вестник Sabq цитиран от NOVA.

Саудитският инвестиционен съюз включва девет компании, които ще прокопаят канал по дължината на цялата граница с Катар. Очаква се това да отнеме около една година. Към моментът организацията очаква официално разрешение от властите. Ширината на канала ще достигне 200 метра, дълбочината – 15-20 метра и дължината 60 километра. Подобен канал ще може да приема всякакви видове кораби. Проектът ще струва 2,8 милиарда саудитски риала или около 750 милиона долара.

Каналът ще принадлежи само на Саудитска Арабия, защото ще бъде прокопан на територията на кралството на разстояние един километър от официалната граница с Катар. Сухопътния участък на границата с богатото на природен газ емирство ще служи като военна зона за защитата на Рияд.

През последните години отношенията между Саудитска Арабия и Катар са изключително обтегнати, кулминацията дойде миналото лято, когато Рияд наложи икономическа блокада на Доха, целяща да свали законното правителство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама