Среща в Здравното министерство с протестиращите представители на хората с увреждания

08:20, 13 апр 18 25 388 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще се срещне с представители на организациите на хората с увреждания и експерти от министерството.

Хиляди хора с увреждания излязоха преди ден на национален протест заради опасения, че подготвяните промени в наредбата за медицинската експертиза, засягащи начинът на оценка на работоспособността, целят да ги лишат от пенсии и други социални помощи.

Социалният министър Бисер Петков съобщи, че работна група се заема да разгледа спорните текстове в концепцията за реформа. Той обяви, че диалогът с хората с увреждания е възстановен и занапред всички решения ще бъдат вземани само с тяхно участие. Стана ясно, че към момента работата по реформата ще се концентрира върху медицинската експертиза, която е в ресора на здравното министерство. 

Първият вариант на концепцията за реформа в експертизата на работоспособността беше представен през януари 2016 от тогавашния социален министър във втория кабинет “Борисов“ Ивайло Калфин, като оттогава досега философията й не е претърпяла съществена промяна. Тя предвижда разделяне на експертизата на две – чисто медицинска, което сега се прави от ТЕЛК-комисиите, и социална оценка, при която ще се преценява дали даден човек може д работи, дали се нуждае от пенсия, друг вид помощ, рехабилитация или трябва да бъде насочен към бюрото по труда.

Тази философия обаче не се приема от организациите на хората с увреждания, които смятат, че се цели единствено “орязване на права“, без да са предвидени никакви гаранции и облекчения при търсенето на работа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама