Хиляди протестираха срещу Истанбулската конвенция в Сплит (СНИМКИ+ВИДЕО)

10:40, 13 апр 18 / Свят 25 446 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хиляди хървати от различни градове в областта Далмация се събраха в Сплит на протест срещу ратификацията на Истанбулската конвенция, която ще се гласува в парламента днес. Очаква се това да стане без проблеми, въпреки че дори в редиците на управляващата партия има несъгласни с нея.

Шествието премина под надслов "Хърватия против Истанбулската конценция". Надписи "Предател", "Пленкович, върви си!", "Избирай!" можеха да бъдат прочетени по плакатите, насочени срещу премиера Андрей Плекнович, който подкрепя конценцията. Той изтъкна, че с нейна помощ ще бъдат заздравени националните механизми за защита на насилието на жените.

Сплитско-макарският архиепископ Марин Баришич заяви, че протестът е организиран не от църквата, а от вярващите граждани, но подчерта, че църквата го подкрепя "от цялото си сърце". Баришиш заяви, че гражданите имат право да организират протести и да не допускат да бъдат политически манипулирани.

Протестът в Сплит беше предшестван от подобен в Загреб във вторник следобед и е насочен срещу това, че с Истанбулската конвенция ще бъде въведена в училищата джендър идеологията. Проучванията показват, че над 60% от хърватите са против конвенцията.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама