Защо никога да не носим обувки вкъщи?

18:15, 13 апр 18 / Любопитно 25 485 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Когато след дълъг и труден работен ден най-накрая се приберем вкъщи, понякога дори не събираме сили, за да събуем веднага обувките.

А мързелът и немарливостта да се събуем обувките си в момента, в който прекрачим прага на входната врата, водят след себе си редица последици, тъй като излагаме дома на множество бактерии.

Изследвания, проведени от д-р Чарлс Герба, микробиолог и професор в Университета в Аризона, показват, че средно върху една обувка има 421 000 бактерии от външната страна, и 2887 - вътре в самата обувка. Д-р Герба и екипът му откриват различни вредни бактерии, които водят до опасни инфекции.

Учените споделят, че ежедневно влизаме в контакт с много повече бактерии, отколкото осъзнаваме, особено когато се движим по различни повърхности.

Изследването на д-р Герба установява, че чифт нови обувки, носени в продължение на две седмици, биха могли да натрупат до 440 000 бактерии, пише lifestyle.bg, позовавайки се на Independent. Затова следващия път, когато ни домързи, нека да си спомним за стотиците хиляди микроби, които вкарваме в къщата си само с няколко стъпки вътре.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама