Честванията на 142-рата годишнина от Априлското въстание достигат своята кулминация

07:30, 01 май 18 25 678 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Панагюрище от 10,30 часа от Историческия музей ще тръгне литийно шествие, което ще продължи до площад „20 април“. Там ще бъде изпълнен ритуалът по издигане на Националното знаме на Република България. От 11,00 часа в църквата „Свето Въведение Богородично“ ще бъде изпълнена заупокойна панихида за загиналите за свободата на родината. Половин час по-късно следва историческата възстановка „Мъжество и саможертва - Панагюрище‘ 1876“ с участието на Национално дружество „Традиция“. 

В 12,45 часа пред Вечния огън на Националния мемориален комплекс „Априлци“ признателните потомци ще поднесат венци и цветя. Кулминацията на празненствата е Националният митинг-заря, който започва от 20,30 часа на площад „20 април“. 

На 2 май ще бъде организирано всенародно поклонение-събор в историческата местност Оборище, тържествен молебен-водосвет, поднасяне на венци и цветя пред паметника, а от 12,30 часа пред хижата започва народно веселие.

Средногорският град очаква хиляди гости от цяла България и от чужбина, привлечени от желанието да са част от тържественото отбелязване на съдбовното събитие в историята на страната ни, поставило началото на организираното националноосвободително движение и изиграло своята безспорна роля за извоюването на свободата.

В Клисура тържествата текат с пълна сила още от уикенда. Те се провеждат под патронажа на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Около 10 часа в градчето ще пристигнат официалните гости. След това на площада в Клисура актьорът Янко Лозанов ще представи поетичен рецитал. А хор „Стефка Богоева” от Пловдив ще изпълни музикална програма.

В 11.30 часа започва традиционната възстановка на моменти от Априлското въстание в Клисура. В нея всяка година участват самодейци от градчето, както и десетки родолюбци от патриотични организации и сдружения в страната. Ролята на Боримечката през последните години се поверява на Стефан Желязков, действията се разиграват по улиците на града и на позиции извън Клисура, където реално през април 1876 година въстаниците са бранили града от башибозук и войска.

Организатори на честването на 142 години от Априлската епопея са Министерството на културата, община Карлово, кметство Клисура, читалище „20 април” и Историческия музей в града.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама