Осъдиха зъболекаря, който причини смъртта на 14-годишно дете

10:17, 01 май 18 25 753 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Софийски градски съд постанови присъда на бившия депутат и зъболекар д-р Валентин Павлов, който уби 14-годишния Алекс след анестезия през юни 2016-та година

Съдът е постановил условна присъда от три години лишаване от свобода с пет години изпитателен срок, през които Павлов не може да упражнява професията си. Със същата присъда са и съпругата му Венета Павлова и д-р Йонна Филипова от клиника "ЕО ДЕНТ", съобщи dir.bg.

Майката на Алекс Албена Захариева разказа, че не й е било обяснено каква е упойката. Коментирала е и с д-р Павлов и с д-р Павлова, че операцията ще мине под пълна упойка, защото така е по-добре и решават да е под пълна анестезия. Преди това майката е питала трябват ли някакви изследвания преди операцията, но й казват, че не е необходимо. Не се е интересувала защо интервенцията се прави с пълна , а не с локална анестезия.

В хода на разследването бе установено, че на 14 юни 2016-та година 14-годишният Алекс постъпва на лечение в клиниката на Павлови за отстраняване на киста в лявата част на долната челюст.

Съобщават й, че операцията е минала успешно, а после става свидетел на влизане и излизане на лекари от операционната. После, без да й дават подробности, й се казва да следва линейката с детето към "Пирогов". Захариева остава да чака пред Реанимация, когато я уведомяват за смъртта на Алекс, като казват, че е настъпила вследствие на рядко заболяване.

Момчето е поставено под анестезия около 14 часа на 14 юни 2016-та година. Д-р Павлов оперирал кистата, но към 15:10 ч. състоянието на детето рязко се влошило - вдигнало температура 39,5 градуса, получило тахикардия -152 удара в минута, затруднено дишане и повишено отделяне на въглероден диоксид.

Всички тези признаци отговарят на състоянието "Малигнена хипертермия" -рядко, животозастрашаващо състояние, което се предизвиква от някои медикаменти, използвани за обща анестезия.

В кратката характеристика на използваната при Алекс упойка е посочено, че употребата й би могла да доведе до злокачествена хипертермия. В "листовката" изрично е указано, че са докладвани постмаркетингови случаи на малигнена хипертермия, като някои от тях са били фатални. Лечението на това клинично състояние включва преустановяване на провокиращите средства (като използвания в случая анестетик) и интервенозно приложение на дантролен натрий.

От заключението на съдебно-медицинската експертиза е установено, че приложението на дантролен натрий е успешен в първите 15-20 мин., като неприлагането му води до 100 % смъртност. Установено е също, че при здраво дете, без психично или соматично заболяване, приложението на инхалаторния анестетик не е било необходимо.

След като 14-годишният Алекс изпада в клинично тежко състояние, в продължение на около час анестезиологът д-р Филипова не прилага "дантролен натрий", който не бил наличен в клиниката, въпреки изричното предупреждение в листовката от опасност анестетика да предизвика у пациента именно това състояние, което е по-често срещано именно при деца.

След като състоянието на момчето не се подобрява, д-р Павлов се обажда на "линейка", която по същество е частен автомобил, вид транспортна услуга, предоставена от санитар в "Пирогов" и няма нужното оборудване, нито медицински екип.

Така Алекс Иванов не е бил транспортиран до "Пирогов" с необходимата за това апаратура. Детето е прието в "Пирогов" в 16:00 часа в състояние на сърдечен арест, а в 17:05 часа е констатирана смъртта му.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама