Омбудсманът ще предложи промени за защита на правата на децата с един родител

10:40, 04 май 18 25 309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Омбудсманът Мая Манолова ще внесе в Народното събрание предложение за законодателни промени за защита на правата на децата с един родител, съобщиха от кабинета на омбудсмана.

Промените са свързани с условията за получаване на наследствена и персонална пенсия от деца, останали без един или двамата си родители, предаде ''24 часа''.

Манолова предлага да отпадне изискването за осигурителен стаж при починал до 25-годишна възраст родител за получаване на наследствена пенсия на детето, както и намаляване на 3-годишния осигурителен стаж на починал родител до 30 г. на 1 година, а за родители над 30 г. - от 5 на 3 години.

Другото предложение на омбудсмана е отпадане на подоходния критерий за получаване на персонална пенсия, за да може дете, което не получава наследствена пенсия, да има правото да кандидатства за персонална без изискване за доход.

Сега условията за получаване на персонална пенсия са доход под гарантирания минимален за страната, който към момента е 75 лв. на член от семейството, т.е. родител с едно дете трябва да получава под 150 лв., за да има право детето му на такава персонална пенсия.

Предлага се още персоналните пенсии да се превърнат в социални месечни помощи, които да се получават по реда на Закона за социалните помощи за деца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама