Откриват петия фестивал на Чипровския килим

19:40, 04 май 18 25 801 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Петият фестивал на Чипровския килим ще бъде открит тази събота, от 11 часа в центъра на балканското градче. Тържествата са събота и неделя, съобщи кметът Пламен Петков.

"Ще има състезание по тъкане на килими, ще бъде много интересно. Показваме как тръгва създаването на един килим от багренето до свалянето на килима. След това имаме богата фолклорна програма и двата дни е запълнена. Фолклорни изпълнения, духови музики, студенти от Националната академия ще направят ревю с дрехи с мотиви от чипровските килими", допълни той.

От 16 часа в голямата зала на общината ще бъде представен филм за Чипровския килим.

"Чипровският килим не е просто занаят. Той е вълшебство и магия. Когато жената в Чипровци сяда да тъче, тя не казва "аз сядам на стана", а "аз влизам у стана", т.е тъкачката и килимът се сливат в едно. Тъкането започва в добър ден и час, за да приключи добре", каза директорът на историческия музей Анита Комитска.

В 17.30 часа в събота жителите и гостите на Чипровци могат да се насладят на изпълненията на духови оркестри от Северозапада. С концерт в 20.30 часа и заря в 22.00 часа ще завърши съботния фестивален ден. Празничната програма на площад “Чипровско въстание” продължава и в неделя - Гергьовден. Преди обед Ана- Мария и Иван Звездев ще приготвят вкусни гозби. В 17.00 часа ще свири местната духова музика.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама