Турция отново иска да съди български граничари

16:11, 15 юни 18 25 479 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Призовки за показания по случая за застрелян турски бракониер получиха бившите гранични полицаи Михаил Цонков, Николай Петков, Живко Петков и Николай Костов. Наказателното производството от българска страна е прекратено, но от турска продължава. 

Наказателното производство спрямо българските граничари е прекратено, но от турска страна то продължава. На 16 юли четиримата трябва да се явят в Районния съд, за да дадат своите защитни показания посочи днес техния адвокат - Росен Кожухаров.

"Предмета на делото би следвало да бъде изпълнена съдебна поръчка - вземане на защитни обяснения от обвиняемите. Те имат право и да упълномощят защитник за съдебно заседание. Притеснителното е, че това производство в Турция продължава и не е прекратено спрямо българските граждани. Какви ще бъдат последващите действия, може само да предполагаме. Разчитаме на коректността на българската държава, че правата им ще бъдат защитени", каза адвокат Кожухаров.

Михаил Цонков, Живко Петков, Николай Петков и Николай Костов бяха обвинени от турските власти в непредумишлено убийство на бракониер. Случаят е от 17 април 2008 година, когато при сблъсък с турски бракониери в български териториални води на Черно море, граничният полицай Цонков произвел изстрел със служебното си оръжие и ранил смъртоносно един от рибарите. Заедно с двамата свои колеги полицаят е трябвало да задържи нарушителите, които обаче оказали съпротива. Стигнало се до ръкопашна схватка, при която единият от турските граждани опитал да избие оръжието от ръката на Цонков. При падането на двамата оръжието на полицая гръмнало веднъж и изстрелът се оказал фатален. У нас срещу Михаил Цонков бе повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост. След края на разследването Сливенската военна прокуратура прекрати производството. Решението ѝ бе обжалвано, но потвърдено от две съдебни инстанции, оправдателна присъда имаше и от Европейския съд по правата на човека. 

Днес бившите граничари бяха притеснени и поясниха, че направените заявки от държавата и от Главния прокурор, че няма да бъдат екстрадирани, ще бъдат спазени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама