Сънародници от Босилеград търсят работа в Кюстендил

18:40, 04 юли 18 25 525 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

17 сънародници от Босилеград са подали заявление да започнат работа в Кюстендил, съобщиха от културно-информационния център там. 

Кандидатите да работят във фирма в Кюстендил се натъкват на усложнения по нормативите. Те подават декларации за български произход, които се проверяват и обработват или в Консулството ни в Ниш, или във Външно министерство в София. Това отнема време. 

Тези, които имат българско гражданство, могат да започнат работа веднага. За кандидатите със сръбски паспорт обаче е по-трудно, обясни Ратко Стоянчов от екипа на Културния център в Босилеград. "Със сръбските документи трябва да се уредят работни визи, но сръбският паспорт дава възможност три месеца да работят безпрепятствено в България. За това време може да се подготвят адекватните документи и да започнат нормална работа", обяснява той.

При безработица от над 65% в Босилеград, желаещите да започнат работа в Кюстендил са десетки. Фирмите в Кюстендил са готови да им заплащат наема за квартира или да поемат транспортните разходи за всеки работен ден в двете посоки, като разстоянието от Кюстендил до Босилеград е 36 километра, каза бизнесменът от града Ваньо Костадинов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама