Нова българска анимация с шанс за Оскар

10:20, 04 юли 18 / Култура 25 573 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След 7 дни, изпълнени със 154 кратки филма от цял свят, пъстра музикална програма на открито, лекции на гостуващи експерти, срещи на киноиндустрията и т.н. фестивалът на късометражното кино "В Двореца" в Балчик (In The Palace International Short Film Festival) обяви фаворитите от празничното си 15-о издание.

Тази година форумът беше одобрен официално от Филмовата академия в САЩ да изпраща своите победители за разглеждане от комисията за наградите „Оскар“. Подобно признание е без аналог в историята на българската филмова индустрия и ще отвори големи възможности пред 3 продукции.

Най-добрият роден късометражен филм „Банго Васил“ на Милен Витанов ще е първият, имащ възможност да влезе в селекцията на 91-ото издание на Оскарите. Впечатляващата анимация успя да спечели журито с интересната си история, както и намигването към актуалните проблеми за расовата дискриминация.

Заедно с него към комисията на Филмовата академия ще се насочи най-добрият анимационен филм от международната селекция – Confino на Нико Бономоло от Италия, както и ирландският Wave, спечелил приза за най-добър късометражен филм в надпреварата в Балчик.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама